Snijden

Maatregelen op organisatieniveau

Bouwkundige aanpassingen

Maatregel 4.1.: Zorg voor een juiste werkhoogte bij de werkplaats

De werkplaats moet de juiste werkhoogte hebben. Afhankelijk van de werknemer is deze hoogte tussen de 80 en 100 cm.

Inkooptechnische aanpassingen

Maatregel 4.2.: Koop zoveel mogelijk voorgesneden producten in

Veel leveranciers verkopen hun groenten/vleeswaren gesneden. Maak hier zoveel mogelijk gebruik van.

Maatregelen voor de medewerker

Maatregel 4.3.: Hanteer snij-instructies

  1. Maak je werkplaats gereed.
  2. Zorg voor voldoende ruimte (o.a. geen collega’s in de buurt).
  3. Zorg voor voldoende licht.
  4. Zorg voor een stabiel liggende snijplank op een niet te gladde ondergrond.
  5. Selecteer je mes.
  6. Kies het juiste mes.
  7. Zorg voor een scherp mes.
  8. Zorg voor de juiste snijtechniek.
  9. Houd vingers en duim weg van het snijvlak.
  10. Snijd alleen op een snijplank.
  11. Snijd met kleine bewegingen, zonder de punt van het mes los te laten komen van de snijplank.

Na afloop:

  1. Plaats messen terug op de daarvoor bestemde plaats.
  2. Houd messen zichtbaar.
  3. Houd messen scherp.

Maatregel 4.4.: Gebruik het juiste mes

Gebruik voor harde producten een koksmes en voor zachte producten een zaagmes.

Maatregel 4.5.: Volg instructies en gebruiksaanwijzing van een (snij-)apparaat

  1. Volg de instructies en gebruiksaanwijzing van het
    (snij-)apparaat.
  2. Gebruik een bij de machine geleverde greep om de producten tegen het mes te klemmen.
  3. Reinig nooit een (snij-)apparaat terwijl dit in werking is. Haal bij de reiniging altijd de stekker uit het stopcontact.

Maatregel 4.6.: Hanteer blik(deksel) op de juiste manier

De juiste manier van een blikdeksel gebruiken:

  1. Haal het blikdeksel niet met je hand weg.
  2. Plaats het blikdeksel terug in het blik.
  3. Knijp het blik bovenin dicht.

Maatregel 4.7.: Wees voorzichtig bij gebroken glas

Gooi glas in de glasbak en niet in de vuilnisbak.

Dit artikel hoort bij de volgende categorieën:

Ook interessant: