Algemene tips

Algemene tips

Hieronder een aantal handige tips die je kunnen helpen bij veel voorkomende werkzaamheden:

  • Cateringmedewerkers lopen veel gedurende de dag. Om blaren of kramp te voorkomen is het belangrijk goede, gemakkelijke schoenen te dragen.
  • De pauze is een moment om bij te komen. Dat geldt ook voor collega’s. Samen eten tijdens de lunchpauze is gezellig en afwisselend. Het is een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen en bij te praten.
  • In de warme keuken zijn de pannen vaak groot. Dat levert wel eens lastige taferelen op bij het afgieten van een pan van tien liter. Kies daarom voor een kleinere pan of vraag collega’s te helpen bij het afgieten.
  • Het vervangen van frituurvet is nogal een klus. Zorg voor voldoende tijd, zodat haasten niet nodig is. Dit kan door de dagplanning kritisch te bekijken en werk te verschuiven. Het scheelt bijvoorbeeld veel tijd om het frituurvet in de ochtend al te vervangen, wanneer het nog niet de allerhoogste temperatuur heeft bereikt.
  • In de contractcatering is het werk fysiek zwaar. Er is geen dag die zomaar rustig voorbij gaat. Het tillen van dozen of het uitruimen van de vaatwasmachine belasten de rug. Zorg er daarom voor dat je knieën buigt en materiaal altijd met twee handen tilt of draagt. En de vloer mag uiteraard niet glad zijn of obstakels bevatten.
  • Leer jezelf aan je nek- en schouderspieren te ontspannen. Een makkelijke manier hiervoor is om je schouder- en nekspieren bewust op te trekken en aan te spannen, hierna de schouders omlaag te brengen en spieren te ontspannen. Zo leer je hoe ontspannen spieren aanvoelen.
  • In de keuken is de kans op brandwonden groot. Keukenspullen zijn vaak heter dan je denkt. Als je een brandblaar oploopt, loop daar dan nooit mee door. Houd je hand altijd meteen vijf tot tien minuten onder lauw stromend water. Beoordeel daarna met de bedrijfshulpverlener of met een collega of de dokter geraadpleegd moet worden.
  • In de contractcatering is het werk vaak fysiek zwaar. Het tillen van dozen of het uitruimen van de vaatmachine kunnen je rug overbelasten. Zorg daarom dat je zware dingen altijd tilt of draagt met twee handen en dat je het product goed vast hebt. Ga door je knieën als je moet bukken om iets op te tillen. En de vloer mag uiteraard niet glad zijn of obstakels bevatten.
  • Wist je dat geld vies is? Daarna je handen wassen…
Ook interessant: