Bedrijfsrestaurants verloren in de eerste fase van de coronacrisis gemiddeld 80% van hun omzet. Nu de restaurants weer beperkt open zijn blijft het omzetverlies fors, omdat bijna iedereen thuiswerkt. Ook na de coronacrisis verwachten cateraars structureel minder bezoekers in het bedrijfsrestaurant. Voor cateraars van bedrijfsrestaurant ziet de toekomst er somber uit. Door aanhoudende oproepen om thuis te werken is er nog nauwelijks klandizie. En zelfs als een vaccin tegen het coronavirus wordt gevonden, verwacht de sector minder bezoekers.
‘Het aantal lunchgebruikers zal dalen’, zegt directeur Teun Verheij van Albron. De cateraar uit De Meern, die bijna de helft van zijn jaaromzet haalt uit de exploitatie van bedrijfsrestaurants, verwacht dat de markt na de coronacrisis structureel kleiner zal blijven. ‘Werknemers zullen vaker thuis blijven werken. Ook als er een vaccin komt houden we daar rekening mee.’
Door de coronacrisis is het normaler geworden om iemand niet in levende lijve, maar virtueel te ontmoeten, constateert Bob Hutten, eigenaar van de Veghelse cateraar Hutten. ‘Eerder werd dan gedacht: je vindt me niet belangrijk genoeg. Nu is het algemeen geaccepteerd dat gesprekken online plaatsvinden.’ Om die reden gaat hij er vanuit dat restaurants kleiner zullen worden, maar ook spannender. ‘Attractiever en inspirerender. Met betere koffie.’
Blijvende krimp
Contractcateraars zijn zwaar gehavend door maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de eerste fase van de crisis daalde de omzet met gemiddeld 80%, zegt Cécile Prakke van brancheorganisatie Veneca. Als de regels versoepeld worden zal dat omzetverlies teruglopen tot zo’n 40% tot 50%. ‘We verwachten een blijvende krimp van circa 30% als gevolg van blijvend digitaal vergaderen en thuiswerken.’
De restaurants die Albron exploiteert halen op dit moment 30% tot 35% van hun normale omzet en Verheij verwacht dat dit zo blijft tot 1 september. ‘In de zomermaanden zullen grote bedrijven hun werknemers, in lijn met wat het kabinet adviseert, in principe thuis laten werken. Als daarna de regels voor het reizen met het openbaar vervoer worden versoepeld, zal dat percentage iets omhoog gaan, maar onder de 50% blijven.’
Minder op kantoor
Hij betwijfelt, nog afgezien van een mogelijke tweede corona-uitbraak en recessie, of bedrijfshoreca helemaal zullen herstellen. ‘Thuiswerken is op sommige momenten ook wel efficiënt en iedereen heeft inmiddels de technologie daarvoor op orde.’ Hij vermoedt dat er een andersoortige balans zal ontstaan, waarbij niet meer iedereen elke dag naar kantoor komt.
En wie wel naar kantoor komt, doet dat meer voor het sociale contact. Dat betekent volgens Verheij dat geïnvesteerd moet worden in een goede vergaderlunch en in de restaurants, zodat het prettig is om daar te vertoeven. Dat betekent volgens hem niet per definitie dat de restaurants duurder worden. Hij ziet nog mogelijkheden om slimmer te werken.
Teugels laten vieren
Van de 250 restaurants die Hutten exploiteert zijn er weer veertig opgestart, waar in elk maximaal dertig mensen binnen mogen. ‘De omzet schommelt rond de 20% en dat is natuurlijk dramatisch’, zegt Hutten. Het zal wel iets uitmaken als er per 1 juli honderd mensen naar binnen mogen, maar ook nu probeert hij meer gasten te bedienen door met tijdsloten te werken.
De ondernemer vindt het tijd dat het kabinet de teugels laat vieren. ‘Het is jammer dat we een premier hebben die blijft zeggen dat mensen in principe thuis moeten werken. Daar zou hij mee moeten stoppen. Als je ergens goed kunt regelen dat mensen anderhalve meter afstand houden dan is het op het werk en in een bedrijfsrestaurant.’
Hutten, die zo’n tweeduizend mensen heeft werken bij bedrijfsrestaurants, vreest dat pijnlijke ingrepen onvermijdelijk zijn. ‘We zijn continu scenario’s aan het maken: wat zal de impact zijn van wat Rutte zegt? Waarschijnlijk zullen we er niet aan ontkomen om stevig te reorganiseren. Dat zal banen kosten.’