Waarmee moet ik rekening houden bij de inhuur van uitzendkrachten?
Het lukt niet altijd om met de pool van werknemers de bezetting op een locatie rond te krijgen en daarom maken cateringbedrijven gebruik van uitzendkrachten. Cao-partijen vinden het belangrijk dat ook voor uitzendkrachten goede arbeidsvoorwaarden gelden. In Deel A, artikel 9 zijn daarom afspraken gemaakt voor uitzendkrachten:
- Een formatieplaats mag niet langer dan een half jaar worden ingevuld door een uitzendkracht. Wanneer de cateraar verwacht dat de formatieplaats langer blijft bestaan, dan wordt deze plaats ingevuld door een werknemer met een arbeidsovereenkomst. Eerst wordt deze aangeboden aan werknemers die herplaatst moeten worden, vervolgens aan werknemers die al in dienst zijn en daarna aan een uitzendkracht.
- De uitzendkracht heeft recht op ten minste dezelfde arbeidsvoorwaarden als die gelden voor werknemers werkzaam in een gelijk of gelijkwaardige functie in dienst bij de werkgever (zie artikel 28 lid 2 van de cao).
- De cateraar mag alleen gebruik maken van uitzendbureaus/payrollbedrijven die lid zijn van de ABU of NBBU en/of van uitzendbureaus/payrollbedrijven met een SNA-registratie
Door samen te werken met uitzendbureaus/payrollbedrijven die aan bovenstaande voorwaarden voldoen worden de gevolgen van de wet Ketenaansprakelijkheid voorkomen.