Praktijkopleider

Wat leer je?

Lijkt het je leuk om stagiairs te begeleiden, die voor hun opleiding praktijkervaring opdoen op een cateringlocatie? Dan is de opleiding Praktijkopleider wat voor jou.

Naast de vakinhoudelijke competenties beschik je ook over kennis en vaardigheden die nodig zijn om een stagiair te begeleiden. En er is aandacht voor hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen

Opleidingsmateriaal

Het opleidingsmateriaal kun je vinden op Trefpuntcatering. Ook bij deze opleiding maken wij gebruik van een digitaal examenvolgsysteem. Hierin staan de opdrachten die je tijdens deze opleiding moet maken. De opleider beoordeelt de uitwerking van de opdrachten op vooraf omschreven criteria. Wanneer alle opdrachten zijn uitgevoerd, heb je laten zien hoe jij gedurende verschillende fasen een gekozen stagiair hebt begeleid. Vanaf de werving tot en met de beoordeling.

Het examen

Je sluit de opleiding af met een theorie-examen, een competentiescan en een criteriumgericht interview. OCC werkt met persoonsgecertificeerde assessoren. Met deze manier van examineren slagen wij erin een competentiegerichte opleiding af te sluiten met competentiegerichte examens. Deze examenvorm sluit aan bij de examenmethodiek voor de Cateringbeheerder.

Altijd blijven ontwikkelen

Op 25 augustus 2016 is het profiel Praktijkopleider aangepast en vastgesteld door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). In het gewijzigde profiel is het werkproces “Blijft zichzelf ontwikkelen” vervallen.

OCC vindt het echter van belang dat een Praktijkopleider, net zoals iedere andere werknemer in de branche, zich blijft ontwikkelen. Wij hebben er daarom voor gekozen dat dit werkproces deel blijft uitmaken van het examen voor Praktijkopleider.

Ook na je examen is het goed om je rol als Praktijkopleider bij te houden. Mogelijk dat de werkgever opfristrainingen organiseert, bijvoorbeeld over thema’s uit de toestmatrijs, zoals:

 • selectiegesprekken voeren;
 • inwerkprogramma en Instructie maken;
 • bepalen leerbehoefte en begeleidingstraject;
 • opleiden tijdens de beroepspraktijkvorming;
 • bewaking en sturing van het leerproces;
 • voeren van voortgangs- en functioneringsgesprekken en/of
 • beoordelen.

Je kunt ook inspiratie vinden op Trefpuntcatering.nl:

 • Begeleiden: belang van goede communicatie, soorten gesprekken, gesprekstechnieken, aandacht voor ontwikkeling op het juiste moment.
 • Opleidingsplan / instructie / trajectbegeleiding: voorbereiden, uitvoeren en evalueren leerplan, voorbereiden, geven en evalueren van instructie, anticiperen op gebeurtenissen in leertraject, belang goede afronding,
 • Leerstijlen: vormen van leren, proces van leren, leerstijlen van Kolb, aansluiten op iemands leerstijl, het beste uit het leerproces halen.
 • Beoordelen: eisen opdrachten, eisen beoordeling, valkuilen, opbouw beoordelingsgesprek.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Ook interessant:
Delen via: